Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Οι "επικαιροποιημένες" αλλαγές του Μνημονίου

Από cosmo.gr ,

Έτοιμη να λάβει και νέα πρόσθετα μέτρα, για την “προστασία” και εξασφάλιση των στόχων της, δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση, που ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές, μεταξύ άλλων, στην αγορά εργασίας, στις ΔΕΚΟ, στα κλειστά επαγγέλματα και το “πολύπαθο” Ασφαλιστικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” (21/08), το επικαιροποιημένο Μνημόνιο φέρνει σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, όπου έρχεται το τέλος των κλαδικών αλλά και της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και η εφεξής ισχύς των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει και θα υλοποιήσει νομοθεσία για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο θα προβλέπει μείωση των υπερωριακών αποδοχών και ενισχυμένη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας, διασφαλίζοντας ότι οι συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης, θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων, που με τη σειρά τους υπερισχύουν έναντι των συμβάσεων σε επίπεδο επαγγελματικών ενώσεων.

Όσον αφορά στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, οι διαπραγματεύσεις αρχίζουν τον Σεπτέμβριο, με την τρόικα να θέτει “ ως γενικό κανόνα, να αποφεύγονται αυξήσεις στις αμοιβές των υπαλλήλων ως αποτέλεσμα της διαδικασίας μετάβασης στο νέο σύστημα”.

Στις ΔΕΚΟ, με αιχμή τον ΟΣΕ και τις Αστικές Συγκοινωνίες, η τρόικα απαίτησε να μπει τέλος στα ετήσια ελλείμματα 1 δισ. ευρώ που παράγει ο ΟΣΕ. και η απάντηση της κυβέρνησης έρχεται με νομοσχέδιο που θα προβλέπει μείωση προσωπικού 25% στον ΟΣΕ και 50% στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στο Ασφαλιστικό, η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιδράσεων της μεταρρύθμισης όσον αφορά τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2010 και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011.

Τα αναλυτικά της σχέδια για τη ΔΕΗ θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος προς τρίτους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ε.Ε.

Ακόμη, θα υιοθετήσει σχέδιο ώστε είτε να απονείμει τη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων σε ανεξάρτητο φορέα είτε να δώσει τον ρόλο αυτό στον ανεξάρτητο διαχειριστή του συστήματος, καθώς κι ένα μηχανισμό ώστε να διασφαλίσει ότι τα ρυθμιζόμενα από αυτή τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν, σταδιακά και το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς, με εξαίρεση τους ευάλωτους καταναλωτές.

Όσον αφορά στον “Καλλικράτη”, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυστηρά τις προβλέψεις του νόμου, ειδικά όσες αφορούν τις μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε στοχευμένο εξορθολογισμό προσωπικού και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα τρία έτη κατά την περίοδο 2011-13.

Επιγραμματικά περιγράφονται στο Μνημόνιο τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται κλείσιμο ζημιογόνων γραμμών, αύξηση εισιτηρίων με στόχο αύξηση εσόδων 55%, πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή, μείωση προσωπικού 35% για εξοικονόμηση δαπανών 50% και μείωση προσωπικού 50% στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για μείωση δαπανών προσωπικού 58%, ενώ υπάρχουν προβλέψεις για γενική μείωση βασικού μισθού 20%, μείωση υπερωριών και επιδομάτων 10%.

Στις Αστικές Συγκοινωνίες, προβλέπεται η ενίσχυση της αποδοτικότητας των μεγάλων ελλειμματικών κρατικών επιχειρήσεων, ώστε να μειωθούν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας, της αύξησης των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς, και την περαιτέρω μείωση των υπέρμετρων επιδομάτων και των υπερωριών.

Αναφορικά προς τα κλειστά επαγγέλματα τέλος, η κυβέρνηση, έως τα τέλη του έτους, αναμένεται να προτείνει νομοθεσία σχετικά με την άρση των περιορισμών για τον ανταγωνισμό, των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και του εμπορίου σε κλειστά επαγγέλματα, στην οποία περιλαμβάνονται:

Το νομικό επάγγελμα : Θα άρει περιττούς περιορισμούς για ελάχιστη αμοιβή, την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το πού μπορούν οι δικηγόροι να δρουν στην Ελλάδα.

Το επάγγελμα του φαρμακοποιού : σχετικά με τον περιορισμό του αριθμού των φαρμακείων και το ελάχιστο περιθώριο κέρδους.

Το συμβολαιογραφικό επάγγελμα : σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή, τον αριθμό των συμβολαιογράφων, γεωγραφικούς περιορισμούς σχετικά με το πού μπορούν οι συμβολαιογράφοι να δρουν και την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης.

Το επάγγελμα των αρχιτεκτόνων και γενικώς των μηχανικών - σχετικά με την ελάχιστη αμοιβή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου